Project Description
Характеристики на обучението
Завършването на един модул се удостоверява, съгласно чл.76 от Наредба № 4 от 16.04.2003 г. за документите за системата на народната просвета, с Удостоверение за професионално обучение;
Пълният курс на обучението /обхваща всички модули/ дава възможност за придобиване на степен на професионална квалификация по професията /специалността/;
Професионалното обучение за придобиване на степен на професионална квалификация завършва с полагане на държавни изпити по теория на професията и практика на професията, съгласно Наредба № 3 от 15.ІV.2003 г. за системата на оценяване /Обн., ДВ, бр.37 от 22.04.2003 г./;
Наименование на професионалното Направление: |
Селско стопанство Код: 621 |
---|---|
Наименование на професията: | Техник-животновъд Код: 621040 |
Наименование на специалността: | Птицевъдство Код: 6210404 |
Степен на ПК: | Трета |
Минимално входящо образователно равнище | Средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити за завършване на средно образование и се определя с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професии. |
Общ брой часове: бр. ч. по теория бр. ч. по практика |
980 450 530 |
Форма на обучение: | Дневна |
Срок на обучение: | 1 година |
Организационна форма: | Квалификационен курс |
номер | Модул | Учебни часове | ||
---|---|---|---|---|
Общо | Теория | Практика | ||
Общо часове | 980 | 450 | 530 | |
А | Обща задължителна професионална подготовка | 150 уч.ч. | 110 уч.ч. | 40 уч.ч. |
1 | Здравословни и безопасни условия на труд | 32 | 27 | 5 |
2 | Икономика | 25 | 25 | – |
3 | Трудово-правно законодателство | 15 | 15 | – |
4 | Бизнес комуникации и мотивация в трудовата дейност | 28 | 18 | 10 |
5 | Информационни системи и технологии | 25 | 15 | 10 |
6 | Предприемачество | 25 | 10 | 15 |
Б | Отраслова задължителна професионална подготовка | 250 | 110 | 140 |
1 | Чужд език по професия | 50 | 50 | – |
2 | Стопанско значение и биологични особености | 11 | 3 | 8 |
3 | Конституция и екстериор. Видове породи | 6 | 2 | 4 |
4 | Технологии за отглеждане на различни производствени категории птици | 40 | 10 | 30 |
5 | Агроекология и екологично производство на птицевъдна продукция | 32 | 8 | 24 |
6 | Аграрна икономика и инвестиционно проектиране на бизнес-проекти в птицевъдството | 111 | 37 | 74 |
В | Специфична задължителна професионална подготовка | 580 | 230 | 350 |
1 | Стопанско значение на птицевъдството и анатомофизиологични особености на вида | 50 | 22 | 28 |
2 | Развъждане и селекция в птицевъдството | 145 | 60 | 85 |
3 | Породи и хибриди в птицевъдството. Производствени направления | 90 | 35 | 55 |
4 | Морфология на яйцето и инкубация | 95 | 38 | 57 |
5 | Хранене на различни категории селскостопански птици | 50 | 20 | 30 |
6 | Породи птици и специфика за отглеждане | 42 | 15 | 27 |
7 | Породи и видове водоплаващи птици. Специфика на отглеждане | 42 | 15 | 27 |
8 | Организация на ветеринарно-профилактичната и лечебната дейност | 24 | 10 | 14 |
9 | Мениджмънт на птицевъдна ферма | 42 | 15 | 27 |