Project Description
Характеристики на обучението
Завършването на един модул се удостоверява, съгласно чл.76 от Наредба № 4 от 16.04.2003 г. за документите за системата на народната просвета, с Удостоверение за професионално обучение;
Пълният курс на обучението /обхваща всички модули/ дава възможност за придобиване на степен на професионална квалификация по професията /специалността/;
Професионалното обучение за придобиване на степен на професионална квалификация завършва с полагане на държавни изпити по теория на професията и практика на професията, съгласно Наредба № 3 от 15.ІV.2003 г. за системата на оценяване /Обн., ДВ, бр.37 от 22.04.2003 г./;
Наименование на професионалното Направление: |
Селско стопанство Код: 621 |
---|---|
Наименование на професията: | Техник-животновъд Код: 621040 |
Наименование на специалността: | Овцевъдство Код: 6210402 |
Степен на ПК: | Трета |
Минимално входящо образователно равнище | Средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити за завършване на средно образование и се определя с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професии. |
Общ брой часове: бр. ч. по теория бр. ч. по практика |
980 450 530 |
Форма на обучение: | Дневна |
Срок на обучение: | 1 година |
Организационна форма: | Квалификационен курс |
номер | Модул | Учебни часове | ||
---|---|---|---|---|
Общо | Теория | Практика | ||
Общо часове | 980 | 450 | 530 | |
А | Обща задължителна професионална подготовка | 150 уч.ч. | 110 уч.ч. | 40 уч.ч. |
1 | Здравословни и безопасни условия на труд | 32 | 27 | 5 |
2 | Икономика | 25 | 25 | – |
3 | Трудово-правно законодателство | 15 | 15 | – |
4 | Бизнес комуникации и мотивация в трудовата дейност | 28 | 18 | 10 |
5 | Информационни системи и технологии | 25 | 15 | 10 |
6 | Предприемачество | 25 | 10 | 15 |
Б | Отраслова задължителна професионална подготовка | 250 | 110 | 140 |
1 | Чужд език по професия | 50 | 50 | – |
2 | Стопанско значение и биологични особености | 11 | 9 | 2 |
3 | Конституция и екстериор | 6 | 2 | 4 |
4 | Технологии за отглеждане на различни производствени категории овце | 40 | 10 | 30 |
5 | Агроекология и екологично производство на овцевъдна продукция | 32 | 8 | 24 |
6 | Аграрна икономика и инвестиционно проектиране на бизнес-проекти в овцевъдството | 11 | 37 | 74 |
В | Специфична задължителна професионална подготовка | 580 | 230 | 350 |
1 | Стопанско значение на овцевъдството и биологически особености на вида | 50 | 20 | 30 |
2 | Класификация на породите в овцевъдството | 60 | 24 | 36 |
3 | Породна структура и продуктивните направления | 40 | 16 | 24 |
4 | Развъждане на овцете | 90 | 30 | 60 |
5 | Контрол на продуктивните признаци.Бонитировка | 50 | 20 | 30 |
6 | Селекция и репродукция. Случен план в овцевъдството | 61 | 25 | 36 |
7 | Хранене на овцете | 107 | 47 | 60 |
8 | Получаване, транспорт и съхранение на готовата продукция | 44 | 16 | 28 |
9 | Организация на ветеринарно-профилактичната и лечебната дейност | 44 | 16 | 28 |
10 | Мениджмънт на овцевъдна ферма | 40 | 16 | 24 |