Project Description
Характеристики на обучението
Завършването на един модул се удостоверява, съгласно чл.76 от Наредба № 4 от 16.04.2003 г. за документите за системата на народната просвета, с Удостоверение за професионално обучение;
Пълният курс на обучението /обхваща всички модули/ дава възможност за придобиване на степен на професионална квалификация по професията /специалността/;
Професионалното обучение за придобиване на степен на професионална квалификация завършва с полагане на държавни изпити по теория на професията и практика на професията, съгласно Наредба № 3 от 15.ІV.2003 г. за системата на оценяване /Обн., ДВ, бр.37 от 22.04.2003 г./;
Наименование на професионалното Направление: |
Селско стопанство Код: 621 |
---|---|
Наименование на професията: | Техник-растениевъд Код: 621040 |
Наименование на специалността: | Зайцевъдство Код: 6210405 |
Степен на ПК: | Трета |
Минимално входящо образователно равнище | Средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити за завършване на средно образование и се определя с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професии. |
Общ брой часове: бр. ч. по теория бр. ч. по практика |
980 450 530 |
Форма на обучение: | Дневна |
Срок на обучение: | 1 година |
Организационна форма: | Квалификационен курс |
номер | Модул | Учебни часове | ||
---|---|---|---|---|
Общо | Теория | Практика | ||
Общо часове | 980 | 450 | 530 | |
А | Обща задължителна професионална подготовка | 110 уч.ч. | 50 уч.ч. | 60 уч.ч. |
1 | Здравословни и безопасни условия на труд | 17 | 7 | 10 |
2 | Икономика | 9 | 3 | 6 |
3 | Трудово-правно законодателство | 12 | 6 | 6 |
4 | Бизнес комуникации и мотивация в трудовата дейност | 22 | 9 | 13 |
5 | Информационни системи и технологии | 25 | 10 | 15 |
6 | Предприемачество | 25 | 15 | 10 |
Б | Отраслова задължителна професионална подготовка | 250 | 110 | 140 |
1 | Чужд език по професия | 50 | 50 | – |
2 | Значение на зайцевъдството. Състояние и перспективи | 50 | 25 | 25 |
3 | Биологични особености на зайците | 20 | 10 | 10 |
4 | Технологии за отглеждане на зайците | 60 | 39 | 21 |
5 | Агроекология и принципи на устойчивото земеделие | 32 | 25 | 7 |
6 | Аграрна икономика и инвестиционно проектиране на зайцевъдството | 56 | 30 | 26 |
В | Специфична задължителна професионална подготовка | 582 | 214 | 368 |
1 | Анатомо-физиологични особености на домашния заек | 28 | 10 | 18 |
2 | Основи на развъдно-подобрителната работа в зайцевъдството | 85 | 33 | 52 |
3 | Породи зайци | 41 | 16 | 25 |
4 | Прегледи и екстериорна оценка на зайците | 56 | 22 | 34 |
5 | Хранене на различните категории зайци | 158 | 47 | 111 |
6 | Продукти от зайцевъдството и първична обработка | 66 | 29 | 37 |
7 | Ветеринарна профилактика и лечение в зайцевъдството | 120 | 51 | 69 |
8 | Организация на труда и мениджмънт в зайцевъдна ферма | 28 | 10 | 18 |