Project Description
Характеристики на обучението
Възможности за реализация след приключване на обучението
да се реализират на пазара на труда;
да продължат обучението си за актуализиране и разширяване на придобитата професионална квалификация;
да работи в областта на сервитьорските и бармански услуги
Удостоверяване на професионалното обучение – Завършено професионално обучение с придобита втора степен на професионална квалификация по професията “Сервитьор-барман” се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация
Наименование на професионалното Направление: |
Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг Код: 811 |
---|---|
Наименование на професията: | Сервитьор-барман Код: 811080 |
Наименование на специалността: | Обслужване на заведения в общественото хранене Код: 8110801 |
Степен на ПК: | Втора |
Минимално входящо образователно равнище | Завършен X или XI клас, придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити за завършване на средно образование или завършено средно образование |
Общ брой часове: бр. ч. по теория бр. ч. по практика |
660 300 360 |
Форма на обучение: | Дневна |
Срок на обучение: | 1 година |
Организационна форма | Квалификационен курс |
№ | Модул | Учебни часове | ||
---|---|---|---|---|
Общо | Теория | Практика | ||
Общо часове | 660 | 300 | 360 | |
А | Обща задължителна професионална подготовка | 60 уч.ч. | 60 уч.ч. | – |
1 | Здравословни и безопасни условия на труд | 12 | 12 | – |
2 | Трудово-правно законодателство | 12 | 12 | – |
3 | Мотивация и бизнес комуникация | 12 | 12 | – |
4 | Икономика | 12 | 12 | – |
5 | Информационни технологии | 12 | 12 | – |
Б | Отраслова задължителна професионална подготовка | 120 | 100 | 20 |
1 | Чужд език по професия | 30 | 30 | – |
2 | Основи на туризма | 15 | 15 | – |
3 | Хигиена на хранене и хранително законодателство | 15 | 15 | – |
4 | Професионална етика и туристическо поведение | 30 | 10 | 20 |
5 | Счетоводство и отчетност в туризма | 15 | 15 | – |
6 | Отчетност на фирмата | 15 | 15 | – |
В | Специфична за професията и специалността задължителна професионална подготовка | 420 | 140 | 280 |
1 | Материалознание на хранителните продукти | 42 | 42 | – |
2 | Технологично обзавеждане на заведенията за хранене и развлечение | 33 | 15 | 18 |
3 | Технология на кулинарната продукция | 30 | 30 | – |
4 | Микробиология | 15 | 15 | – |
5 | Сервиране и барманство | 80 | 20 | 60 |
6 | Сомелиерство | 40 | 18 | 22 |
7 | Учебна практика | 90 | – | 90 |
8 | Производствена практика | 90 | – | 90 |
Г | Избираема професионална подготовка | 60 | – | 60 |