Project Description
Характеристики на обучението
Завършилият курса на обучение по специалността ще може:
транжират различните видове меса;
приготвят предястия, ястия и аламинути;
оформят естетически и атрактивно готовата продукция;
калкулират и ценообразуват кухненска продукция;
Завършването на професионалното обучение с придобиване на степен на професионална квалификация се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация;
Наименование на професионалното Направление: |
Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг Код: 811 |
---|---|
Наименование на професията: | Готвач Код: 811070 |
Наименование на специалността: | Производство на кулинарни изделия и напитки Код: 8110701 |
Степен на ПК: | Втора |
Минимално входящо образователно равнище | Средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити за завършване на средно образование или завършено средно образование |
Общ брой часове: бр. ч. по теория бр. ч. по практика |
660 330 330 |
Форма на обучение: | Дневна |
Срок на обучение: | 1 година |
номер | Модул | Учебни часове | ||
---|---|---|---|---|
Общо | Теория | Практика | ||
Общо часове | 660 | 330 | 330 | |
А | Обща задължителна професионална подготовка | 36 уч.ч. | 36 уч.ч. | – |
1 | Здравословни и безопасни условия на труд | 8 | 8 | – |
2 | Икономика | 8 | 8 | – |
3 | Трудово-правно законодателство | 8 | 8 | – |
4 | Бизнес комуникации и мотивация в трудовата дейност | 4 | 8 | – |
5 | Информационна техника и технологии | 8 | 8 | – |
Б | Отраслова задължителна професионална подготовка | 100 | 100 | – |
1 | Чужд език по професията | 30 | 30 | – |
2 | Основи на туризма | 20 | 20 | – |
3 | Хигиена на храненето и хранително законодателство | 20 | 20 | – |
4 | Счетоводство и отчетност в туризма | 20 | 20 | – |
5 | Отчетност на фирмата | 10 | 10 | – |
В | Специфична за професията и специалността задължителна професионална подготовка | 134 | 134 | – |
1 | Материалознание на хранителните продукти | 25 | 25 | – |
2 | Технологично обзавеждане на заведенията за хранене и развлечение | 30 | 30 | – |
3 | Технология на кулинарната продукция | 12 | 12 | – |
4 | Микробиология | 25 | 25 | – |
5 | Сервиране | 42 | 42 | – |
6 | Учебна практика по технология на кулинарната продукция | 170 | – | 170 |
7 | Учебна практика по сервиране | 100 | – | 100 |
8 | Производствена практика | 60 | – | 60 |
Г | Избираема професионална подготовка | 60 | 60 | – |
1 | Приложна информатика за заведения за хранене и развлечения | 30 | 30 | – |
2 | НАССР (хасеп) система | 30 | 30 | – |